Grilluj bezpiecznie – apelują strażacy

2025-04-28 15:31

Trwają przygotowania do długiego weekendu majowego. Razem z nim startuje również sezon grillowy. A jak grillować bezpiecznie? 

Grill

i

Autor: Kireyonok_Yuliya/ Freepic.com Dym z grilla przeszkadza sąsiadom? Czy dostaniesz za to mandat?

Długi weekend majowy to start sezonu gilowego. Dla wielu mieszkańców regionu jest to już swego rodzaju tradycja. Pilscy strażacy apelują, by nie zapominać o zasadach bezpieczeństwa. -Grillowanie sprawia dużo przyjemności, lecz należy pamiętać, że wykorzystujemy przy tym otwarty ogień, co niesie za sobą duże niebezpieczeństwo. Pamiętajmy o kilku podstawowych zasadach – apeluje Mateusz Kentzer z pilskiej straży.

Przede wszystkim, nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru, a o bezpieczeństwie pamiętajmy już na etapie rozpalania. - Upewnijmy się, że grill jest ustawiony w sposób stabilny. Do rozpalania nie używajmy substancji łatwopalnych typu benzyna. Używajmy tylko typowych rozpałek, które możemy kupić w sklepach. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy zarządzonego się węgla cieczami łatwopalnymi – wyjaśnia Mateusz Kentzer. Przy palącym się grillu warto mieć pojemnik z wodą do ewentualnego ugaszenia ognia. Gdy już zakończymy przygotowanie potraw, upewnijmy się, że palenisko zostało dobrze ugaszone.