Długi weekend majowy to start sezonu gilowego. Dla wielu mieszkańców regionu jest to już swego rodzaju tradycja. Pilscy strażacy apelują, by nie zapominać o zasadach bezpieczeństwa. -Grillowanie sprawia dużo przyjemności, lecz należy pamiętać, że wykorzystujemy przy tym otwarty ogień, co niesie za sobą duże niebezpieczeństwo. Pamiętajmy o kilku podstawowych zasadach – apeluje Mateusz Kentzer z pilskiej straży.
Przede wszystkim, nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru, a o bezpieczeństwie pamiętajmy już na etapie rozpalania. - Upewnijmy się, że grill jest ustawiony w sposób stabilny. Do rozpalania nie używajmy substancji łatwopalnych typu benzyna. Używajmy tylko typowych rozpałek, które możemy kupić w sklepach. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy zarządzonego się węgla cieczami łatwopalnymi – wyjaśnia Mateusz Kentzer. Przy palącym się grillu warto mieć pojemnik z wodą do ewentualnego ugaszenia ognia. Gdy już zakończymy przygotowanie potraw, upewnijmy się, że palenisko zostało dobrze ugaszone.